GPS a postupy

Moderní doba přináší i v našem sportu využití techniky při tréninku a závodech. K tomu stačí jakákoliv nositelná elektronika (sporttestery, chytré hodinky, mobily) s gps záznamem, který z tohoto zařízení lze dostat ve formě souboru (např. *.gpx).

  • Soubor pak můžeme načíst přímo na nějakém specializovaném serveru s ob-postupy, kde jsou většinou jen vybrané závody, ale máte tam mapu již připravenou a seřízenou podle souřadnic, včetně kategorií a jmen závodníků. Lze tam spouštět animace, postupy několika závodníků najednou a sledovat jak kdo běžel. Je to zábavné, ale také dost poučné…
  • nebo si můžeme mapu s tratí naskenovat a do ní křivku postupu zanést. K tomu můžete použít např.program od severských běžců QuickRoute. Jeho použití je celkem snadné, ale říčanští ob-běžci jej popsali zde. Principielně je potřeba křivku od startu až do cíle ručně upravit(ideálně v místech kontrol), protože podkladní mapa není seřízena podle souřadnic. Dobrým pomocníkem jsou mezičasy, protože při pohybu po vykreslené křivce vidíme čas od startu.
  • nebo po staru ručně propiskou zakreslit postup přímo do závodní mapy…

 

 

Napsat komentář