Zpráva oddílu orientačního běhu za rok 2017

Zpráva oddílu orientačního běhu za rok 2017 na výroční schůzi TJ Sokol Jenišovice…

Většina členů oddílu reprezentuje na mnoha závodech a to nejen v ještědské oblasti. Máme přibližně 30 aktivně závodících běžců od nejmenších dětských kategoriích, přes juniorské až po veteránské v kategorii 65-letých. Snažíme se přilákat na tréninky nové dětské zájemce. Náš sport ovšem vyžaduje kromě běžeckých schopností i mapovou dovednost a orientační schopnosti. Jde o celkem zásadní schopnosti a tak děti různě přicházejí a odcházejí a zůstává jen zdravé, ale méně početné jádro.
V období, kdy nelze běhat v lesích máme pravidelné čtvrteční tréninky v tělocvičně, zaměřené víceméně na fyzickou přípravu, nejčastěji hrou florbalu. Někteří z nás trénují i v zimě na zpevněných cestách a nebo při běžkování, nebo při nějakém zajímavém běžeckém závodu. Ve vánočním období jsme se například zúčastnili halového orientačního běhu v turnovské sokolovně. Občas takový trénink děláme i v naší tělocvičně, škole. Ve zbytku roku se snažíme připravovat vlastní tréninky, což není úplně jednoduché, protože příprava na jeden trénink zabere častokrát mnoho hodin a příprava je víceméně na bedrech několika málo členů oddílu. I proto se účastníme tréninků pořádanými okolními oddíly, na oplátku zase připravujeme tréninky pro ně. Myslím, že toto je nyní rozumná forma. Možnosti velkých oddílů jsou vzhledem k velikosti členské základny a tím dělby práce větší. S naší velikostí oddílu nejsme schopni pořádat žádný větší závod, protože v pár aktivních lidech je to nepředstavitelné.
Něco málo k výsledkům. Romana mě nabádala, ať ji moc nechválím, ale přestože se letos neúčastnila mistrovství světa na Novém Zélandě dosáhla mnoha výborných výsledků. Kromě spousty skvělých umístění, letos vyhrála Mistrovství ještědské oblasti na klasické trati(ve sprintu byla druhá), mezinárodní závody ve slovenských Tatrách, prestižní 3-etapové závody Pěkné prázdniny v Českém ráji a na závěr sezóny mistrovství české republiky na klasické trati.
Letos se nám také podařilo vytvořit mix-štafetu(Romana a Michal Zabořilovi s Pavlou Kalouskovou) a zaběhnout si jeden závod českého poháru štafet. Výsledek nebyl vůbec špatný.
I naši ostatní závodníci skvěle reprezentovali jenišovický oddíl. I díky nim naši vesničku znají orientační běžci ve velké části republiky.
Pěkné výsledky letos zaběhli Anička Zabořilová, Hugo Hoetzel, Ondra a Vojta Zabořilovi, Honza Mencl, Míra Bártů, Jirka Richtr, Jarča Richtrová.
Letos jsme přilákali k závodění i nové dospěláky, když už běhají jejich děti, a to Martina a Janu Menclovi a Tomáše Horáčka.

Michal Zabořil

Napsat komentář