MiniHattrick Romany na Veteraniádě ČR 2024

Na vrcholné akci orientačních běžců starších 35 let v České Republice – Veteraniádě vybojovala Romana Zabořilová dvě zlata a jedno stříbro v kategorii D50. Tři závody pod pořadatelskou taktovkou novoborských orienťáků se uskutečnily od pátku 28.6 do neděle 30.6.2024.

Páteční sprint v České Lípě s účastí více jak 500 závodníků se běžel v městské zástavbě, v areálech místních škol a parku. Mapově i orientačně velmi zajímavý závod Romana s přehledem a výrazným náskokem téměř 3 minut vyhrála, když se zkušeně poprala se všemi nástrahami stavitele trati na 3 kilometrech s 16 kontrolami.

Na sobotní klasickou trať se více než 700 běžců přesunulo do lesů v okolí Sosnové, resp. do blízkých Okřešic, do typických borovicových lesů s velmi členitým terénem se spoustou terénních detailů, s velkým množstvím pískovcových skal, kamenů, včetně lomů se strmými skalními stěnami. Zde Romana na své 6km trati s převýšením 170metrů po téměř 53 minutách ve velmi horkém a dusném počasí doběhla na 1. místě s náskokem dva a půl minuty na druhou Silvii Chupekovou, slovenskou reprezentantku z Žiliny.

Nedělní krátká trať (3.33km, převýšení 110m, 15 kontrol) ve stejném terénu, za opět velmi dusného počasí, přinesla Romaně po téměř 32minutovém sportovně – orientačním výkonu zasloužené stříbro, kdy ji porazila o 1:35min v sobotu druhá Silvie Chupeková. A protože Romana s ohledem na pořadatelské povinnosti na MS Juniorů v Plzni se již nestihla zúčastnit vyhlášení, tak soupeřce pogratulovala k vítězství předem.

A proč tedy MiniHattrick? Jen díky faktu možné zahraniční účasti na otevřeném veteránském mistrovství České republiky Romaně uniklo třetí zlato. V mých „českých“ očích tedy Hattrick získala.

Začátkem srpna čeká Romču další vrchol sezóny ve finském Turku na mistrovství světa veteránů WMOC 2024 (World Masters Orienteering Championships) s účastí 4500 běžců. Tak ji budeme držet palce ve všech 5 závodech (kvalifikace a finále sprintu, kvalifikace a následné finále krátké a klasické trati). Po mnoha úspěšných startech na předchozích MS veteránů ve Švédsku, Estonsku, Lotyšsku, Itálii a Slovensku s umístěním i v první desítce ji přejeme ať to konečně letos „cinkne“ a splní si svůj orienťácký sen.


Záznam GPS postupů kategorie D50 na mapách v Liveloxu: sprint, klasická trať, krátká trať

Veteraniáda ČR 2024, sprint, Romča Zabořilová, 1.místo
« z 4 »